Han votat 6154 persones. • Escola de Bosc de Can Rull

  Associació Cultural Vidalba

  251 vots

  Tornar

  Justificació de la proposta

  - ESPAI PÚBLIC -

  A principis de la Segona República, una de les principals inquietuds del consistori de Sabadell es va centrar en l’àmbit cultural i educatiu; d’aquesta manera es va ampliar la xarxa d’escoles públiques, element que federals i anarquistes consideraven bàsic per garantir una bona formació de la ciutadania.

  Fruit d’aquesta voluntat educadora es va construir l’Escola Unitària de Bosc de Can Rull. L’edifici va ser projectar per l’arquitecte municipal, Joaquim Manich el 1931 i aquell mateix any, el Molt Honorable President de la Generalitat, Francesc Macià va col·locà la primera pedra de l’edifici, que es va finalitzar i va entrar en funcionament el 1934.

  El curs escolar de l’any 1936- 37, el centre es va integrar dins del Consell de l’Escola Nova Unificada i va esdevenir model de referència on s’aplicaven les pràctiques pedagògiques més avançades del moment sota el lema de llibertat, coeducació i racionalisme.

  La implantació del nou règim franquista, vencedor de la Guerra Civil, va suposar un canvi radical en la manera d’entendre l’educació. El nou tarannà que definia l’escola l’escola franquista seguia les directrius de la vella llei Moyano i es trobava a anys llum de la pedagogia que el CENU havia impulsat al centre.

  Al no ser enderrocat, com altres escoles de la ciutat, l’abril de 1939 es van començar les classes de doctrina (catequesi dominical) a càrrec d’un grup de pares escolapis i catequistes d’Acció Catòlica de la Puríssima. El mes de gener de 1942 es va utilitzar per celebrar la primera missa de la història del barri de Can Rull.

  L’escola de bosc va ser rebatejada amb el nom d’Agrupació Escolar Mossèn Cayetano Clauselles.

   


  Descripció de la proposta

  Es proposa la senyalització de l’edifici de l’antiga Escola de bosc de Can Rull, per a que sigui identificat com un dels espais construïts pels federals durant la república.

  D’aquesta manera es podrà donar impuls a que sigui un edifici de la xarxa de memòria històrica dins del Memorial Democràtic.

  Altres organismes que donen suport a la proposta: Centre de Formació d'Adults de Can Rull


  Pressupost

  2.300 €  Tornar