Han votat 6154 persones. • El perquè d’un museu tèxtil a Sabadell

  Assoc. profes. i amics del tèxtil de SBD

  Projecte seleccionat!
  684 vots

  Tornar

  Justificació de la proposta

  - SERVEIS COMUNITARIS -

  El projecte és una exposició que vol per una part recordar a tots aquells sabadellencs i sabadellenques que de diferents maneres van treballar al tèxtil,  i per l’altra donar a conèixer a les noves generacions aquesta activitat íntimament relacionada amb la història de la ciutat. 

  Durant més de 10 anys, i de forma voluntària, 27 professionals de diferents branques del procés tèxtil han col·laborat amb el Museu d’Història de Sabadell en la recuperació i l’estudi de més de 2.000.000 de mostres de teixits fets a Sabadell, repartides en mes de 4.000 volums, que van des del 1857 fins a començament del segle XXI.

  L’objectiu d’aquest projecte és transmetre als ciutadans i ciutadanes de Sabadell la realitat del que ha estat aquesta indústria a Sabadell cosa que justifica i fonamenta la necessitat que el Vapor Pissit, previst com a Museu Tèxtil, es faci realitat i que pugui recollir entre d’altres coses, aquest llegat.


  Descripció de la proposta

  Es tracta d’una exposició que recull la història de la indústria tèxtil a Sabadell, des de l’edat mitjana fins a l’actualitat.

  L’exposició estarà dividida en diferents plafons amb els següents temes:

  • El perquè d’un museu tèxtil, dedicat primordialment al Vapor Pissit
  • Etapes que ha viscut aquesta activitat:
   • Primera:  des dels antecedents fins a la utilització de l’energia hidràulica
   • Segona:  caracteritzada per la utilització de l’energia del vapor com a motor energètic, mecanització de les diferents etapes del procés tèxtil característic de la Primera Revolució industrial i que a Sabadell, amb la implantació dels “Vapors”, va donar lloc al naixement de la ciutat fàbrica.
   • Tercera: coneguda com Segona Revolució Industrial, a Sabadell comença a l’any 1913 fins al 1975 amb el Pla de Reestructuració Tèxtil.
   • Quarta:  Fins a l’actualitat

   Altres temes:

  • Organitzacions sindicals i empresarials i als conflictes sociolaborals més rellevants que van afectar a tota la ciutat.
  • Procés tèxtil
  • Col·lecció de mostraris

  L’exposició es vol presentar inicialment al Museu d’Història de la ciutat i després que sigui itinerant passant pels diferents centres cívics i per aquelles altres entitats i centres d’ensenyament que hi estiguin interessats.

   


  Pressupost

  5.500 €  Tornar